Sådan kan du nedbringe den månedlige ydelse

Andelsbolig

En andelsbolig fungerer anderledes end en ejerbolig, da du ikke ejer selve boligen. Du ejer i stedet en del af andelsforeningens formue og har brugsret over en af boligerne.

Når du låner til en andelsbolig, sker det i banken, da du ikke kan lave realkreditlån i andelsboligen. Banken tager pant i andelsboligen og tinglyser pantet. Nedenfor finder du 3 konkrete måder at nedbringe den månedlige ydelse.


  • Renter – der kan være noget at komme efter: Du kan forsøge at få forhandlet renterne ned ved at udfordre din egen bank og ved at indhente alternative tilbud fra andre banker. Hvis du har anden gæld, kan du derfor også overveje, om gælden skal samles i andelsboligen. Dermed kan der eventuelt opnås rentebesparelse og dermed lavere månedlige udgifter.
  • Forlængelse af lånet: Hvis du stadig ønsker at afdrage, eller ikke har mulighed for at få afdragsfrihed, så kan alternativet være, at du forlænger løbetiden på det nuværende lån.
  • Afdragsfrihed: Afdragsfrihed i 10 år kan også være en mulighed for mange. Med afdragsfrihed er det kun renterne, der betales, hvilket betyder, at lånet ikke bliver nedbragt yderligere.

 

Boligstøtte som lån i andelsboligen
For dig der bor i andelsbolig, er der også mulighed for at få boligstøtte som lån hvis du er folkepensionist, førtidspensionist, efterlønner eller på tidlig pension. Boligstøtte som lån beregnes på samme måde som boligstøtte i lejebolig.

Udover at du skal være folkepensionist eller førtidspensionist bliver der derfor set på følgende elementer når boligstøtte beregnes:

  • Nuværende boligydelse, når udgifter til bl.a. vand og varme er fratrukket
  • Antal kvadratmeter for boligen
  • Antal børn og voksne der bor i husstanden
  • Indkomst og formue for hele husstanden

Hvis du bor i en andels- eller ejerbolig og får boligstøtte, skal du betale boligstøttelånet tilbage med renter, hvis du fx sælger din bolig eller flytter.


Læs mere om boligstøtte