Pension

Når du nærmer dig pensionstilværelsen, er det afgørende at have et klart overblik over dine pensionsordninger og de muligheder, de bringer med sig. Vi guider dig igennem forskellige pensionsmuligheder og de vigtige overvejelser, du bør gøre, når du tager skridtet.

Pensionsinfo

På pensionsinfo.dk kan du nemt få samlet information om alle dine pensionsordninger. Følg disse trin for at få din rapport:

  1. Besøg www.pensionsinfo.dk og log ind med Mit id.
  2. På hjemmesiden, klik på "hent rapport" øverst til højre.
  3. Vælg de relevante udbetalingsaldre.
  4. Download rapporten som en PDF.


Rapporten giver dig indsigt i forventede udbetalinger ved forskellige tidspunkter. Hvis du har en tjenestemandspension, kan du også udforske dine muligheder på www.tjenestemandspensioner.dk.

Tidspunkt for tidligste udbetaling af Pensionsordninger:


  • Pensionsordning før 1. maj 2008: Udbetaling fra 60 år.
  • Pensionsordning mellem 1. maj 2008 og 31/12 2017: Udbetaling 5 år før folkepensionsalderen.
  • Pensionsordning efter 1. januar 2018: Tidligst udbetaling 3 år før folkepensionsalderen.

Pensionsformer

Kapitalpensioner

Kapitalpensioner udbetales som et engangsbeløb med en 40% afgift. Du kan ændre den til ratepension eller livrente. Delhævning er mulig, men tjek eventuelle gebyrer. Kapitalpensioner påvirker ikke folkepensionens tillægsbeløb, men kan modregnes i efterløn og tidlig pension.


Det har ikke været mulig at indbetale på kapitalpension siden 2012.

Alderspension

Alderspension udbetales skattefrit og kan vælges som engangsbeløb, løbende over årrække eller livsvarigt. Alderspension påvirker ikke folkepensionens tillægsbeløb men kan påvirke tidlig pension og efterløn.

I 2024 må du indbetale 9.100 kr. på en alderspension hvis der er mere end 7 år til folkepension. Hvis der er 7 år eller mindre til folekepnsionsalderen, må du indbetale 58.900kr. årligt.

 Livsvarige Pensioner:

Livsvarige pensioner udbetales så længe du lever. Vær opmærksom på garanti- eller ægtefællepensionsmuligheder.

Lønmodtagernes dyrtidsfond

LD-ordningen udbetales som engangsbeløb. Når du er 60 år trækkes afgiften fra din opsparing på 37,3%. Når du opnår folkepensionsalderen får du et brev der gør opærksomt på, at du kan få udbetalt din opsparede LD. Hvis du ikke reagerer bliver pengene stående til du fylder 70 år. Her kommer der på ny et udbetalingsbrev. Hvis du fortsat ønsker at lade pengene stå, skal du kontakte LD. Herefter kommer der et brev til dig hvert 5 år.

Tjenestemandspension:

Tjenestemandspension giver livsvarig udbetaling baseret på ansættelse og lønramme.

Tjenestemandspension består af to dele. Den ene er et før pensionstillæg der kommer til udbetaling fra du stopper på arbejdsmarkedet til du når folkepensionsalderen. Herudover er det en livsvarig udbetaling. Hvis du dør kan der komme en livsvarig udbetaling til din ægtefælle der udgør 71% af din udbetaling.

Ratepensioner:

Ratepensioner udbetales over 10-30 år. Beskattes, og modregning sker i efterløn og folkepension. Udbetalinger kan følge Serieprincippet eller Amortisationsprincippet.


Med serieprincippet bliver årets udbetalinger fastsat ved, at man dividere den resterende opsparing med det antal resterende år, pensionen skal udbetales over. Hvis du har en opsparing på 100.000 kr. hvor der år 1 er udbetalt 10.000 kr. DU har valgt at få din ratepension udbetalt over 10 år. Du har fået 9.000 kr. i afkast så derfor er der 99.000 kr. tilbage der skal udbetales over de resterende 9 år. Du vil derfor i år 2 få 11.000 kr. udbetalt.


Med amortisationsprincippet bliver der i udbetalingerne indregnet en rente på fx 2 procent årligt. Dette betyder, at din udbetaling kun øges, hvis du fx får mere end 2 procent i rente eller afkast. Hvis du får mindre end 2 procent reduceres din udbetaling i dette eksempel.

Hvor risikovillig er du?

Risikostyring

Overvej, hvor meget risiko du er villig til at tage. Tidshorisonten og din samlede formue spiller en rolle. Undersøg tabsscenarier og forstå konsekvenserne for dine udbetalinger ved eventuelle tab på investeringerne.


Hvis du mister fem procent af din opsparing, er det så noget du kan leve med eller noget der vil slå dig ud af kurs? Det er hensigtsmæssigt at forholde sig til forskellige tabsscenarier: hvor meget vil du ærgre dig, hvis du taber henholdsvis fem procent, 10 procent eller 25 procent af din opsparing?

Den anden faktor der spiller ind når man taler risiko, er hvad du reelt har råd til. Her spiller tidsfaktoren ind samt det samlede billede af din formue. Hvis du skal bruge din opsparing inden for de næste par år, er der ikke så meget plads til at tage stor risiko, da der ikke er meget tid til at hente et potentielt tab tilbage. Hvis de opsparede midler eller kapitalpensionen først skal bruges om en lang årrække, fx om syv år, så er der plads til at tage en risiko, da tiden også er til at indhente et negativt afkast.

Få et overblik over hvad det har af betydning for dine samlede udbetalinger, hvis du på grund af tab får udbetalt 5% eller 10% mindre fra dine pensionsordninger med løbende udbetalinger. Samlet set vil tabet for de løbende udbetalinger være mindre, da folkepension og andre offentlige ydelser ikke påvirkes af de tab der måtte være på aktie og obligationsmarkedet.